Yeni teknolojide makine sistemleri kullanılarak üretim gerçekleştirilen prefabrik yapı sistemi önemli avantajlara sahip. Kolay projelendirilme, teknolojik makine hatlarında hızlı üretim, istenen yere kolayca sevk ve yerinde hızlı kurulum prefabrik yapının avantajlarından. Aynı zamanda uzun ömür ve yapı güvenliği performansıyla da üstün özelliklere sahip.
Kolay projelendirilebilerek hızlı üretim ve kurulum üstünlüğü yapı sistemini prefabrik şantiye projelerinde rakipsiz tercih edilen bina konumuna yükseltiyor. Konuttan yol yapılma, enerjiden madenciliğe zamanla yarışan şantiye projeleri prefabrik yapıları tercih ederek zamandan kazanıyor. Yapı sisteminin avantajları onu ticari alanda prefabrik ofis tercihlerinde de öne çıkarıyor. Prefabrik yapı sistemi kullanılarak modern ofis binaları günler içerisinde hazır hale getiriliyor. Diğer yapılara göre yüzde 70’e varan oranda hızlı tamamlanabilme özelliğiyle ticaret canlanıyor, yatırımcı hemen kazanma imkanına kavuşuyor.
Prefabrik Yapı Nedir?
Parçalı üretim özelliğiyle öne çıkan teknoloji kullanımıyla hızlı üretim ve kurulum avantajına sahip yenilikçi yapı modeline prefabrik yapı denir. Prefabrik yapı sistemiyle güvenli konutlar başta olmak üzere şantiye yapıları, ticari ofis binaları, okul gibi çok sayıda yapı çözümü sunulmaktadır.
Prefabrik Yapı Fiyatları ve Modelleri
Çoğunlukla hızlı üretim ve kurulum avantajlarıyla tanınan prefabrik yapı çözümleri tercih edenlere farklı açılardan da kazandırır. Prefabrik yapı fiyatları ve modelleri bina çözümünün kazandıran avantajlar arasında yer alır.
Diğer bina modelleriyle kıyaslandığında prefabrik yapı fiyatları ekonomisiyle öne çıkar. Tercih eden herkese üretim ve kurulum avantajı yaşatan prefabrik yapı fiyatları ile de kazandırır.
Prefabrik Yapı Maliyetlerini Azaltan Etkenler
Maliyet azaltan yenilikçi sistem prefabrik yapı fiyatları için avantaj oluşturan temel etkeni oluşturur.
Prefabrik yapı maliyetlerini azaltan etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Prefabrik yapı üretiminin projeye göre tamamen modern tesislerde gerçekleştirilmesi
- Projeye göre tam ebatta malzemelerin seçilerek kullanılması
- Üretimin israf edilmeden teknolojik bantlarda gerçekleştirilmesi
- Prefabrik yapı birleşenlerinin parçalı sistemle istenilen her yere kolayca sevk edilebilmesi
- Kurulumun cıvata somun kullanımı ve geçmeli sistem avantajıyla kolayca gerçekleştirilmesi
- Montaj yeri neresi olursa olsun kurulumda fabrikada projeye özel üretilenlerin dışında malzeme ihtiyacına gerek duyulmaması
- Kurulum yerinde üretimin bulunmaması nedeniyle işçiliklerin çok azalması
- Profesyonel ekiplerce duvardan çatıya, elektrik tesisatından su tesisatına farklı usta gerektirmeden kurulum yapılması.
Sıraladığımız bu avantajlar prefabrik yapı fiyatlarını diğer yapı modellerine göre oldukça avantajlı hale getirmektedir.
Prefabrik Yapı Modellerine Yansıyan Yenilikler
Teknolojik üretim prefabrik yapı modelleri geliştirilmesini oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle prefabrik yap modeli geliştiren tasarım mimarları üretim avantajının kazandırdığı kolaylıkları projelerinde sonuna kadar kullanır. Konuttan ofise, şantiye yerleşkelerinden sosyal tesis binalarına, okul ve eğitim binalarından sağlık yapılarına prefabrik yapı modellerini kullanan tasarımcılar keyifle çalışmanın tadını çıkarıyor.
Prefabrik yapı modelleri tek katlı, iki katlı ve üç katlı olarak tasarlanabiliyor. Kare veya dikdörtgen planda şekillendirilebilen modüler prefabrik yapılar istenilen genişlikte tasarlanabilmektedir.
Prefabrik Yapıların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Prefabrik yapı sistemi bilinirliği arttıkça avantaj ve dezavantajları geniş kitlelerce merak ediliyor. Öncelikle hızlı kurulum ve inşa süresi başta olmak üzere prefabrik yapıların avantajlarının oldukça fazla olduğunu vurgulayabiliriz. Yapı modelinden kaynaklı prefabrik yapı sisteminin dezavantajları ise yok denecek kadar azdır. Aşağıda prefabrik yapıların öne çıkan avantaj ve dezavantajlarını fikir vermesi açısından sıralamaya çalışalım.
Prefabrik Yapıların Avantajları Nelerdir?
- Prefabrik yapı tasarımı özel yazılım programların kullanımıyla kısa zamanda gerçekleştirilebilmektedir.
- Aynı programda tasarımla birlikte yapı güvenliği statik hesaplaması, mekanik tesisat projeleri yapılabilmektedir.
- Üretim modern teknolojili makine bant sisteminde kusursuz olarak gerçekleştirilir.
- Üretimde taşıyıcı çelikler, duvar blokları, çatı makasları ve malzemeleri, kapı ve pencereler, elektrik ve su tesisat malzemeleri, yalıtım malzemeleri sahaya bırakılmadan üretilir.
- Üretim tam malzeme kullanımıyla gerçekleştirildiğinden israf önlenerek bütçelere kazandıran ekonomik prefabrik yapılar için kapı aralanır.
- Tır, kamyon başta olmak üzere nakliye araçlarının tamamıyla dökme yük veya paketli sistemle güvenli istenilen yere taşınabilir.
- Kurulum için temel kazımı gibi işlemlere ihtiyaç duyulmaz. Yapı yükünü çekecek özellikte zemin betonu atılması kurulum için yeterli olmaktadır.
- Geçmeli birleşimli ve cıvata somunlu yapı sistemiyle kurulum yerinde çok kısa zamanda montajlanabilir.
- Kurulumun tüm aşamaları için profesyonel tek bir ekip yeterli olmaktadır. Taşıyıcı çelik direkler, duvar blokları, kapı ve pencereler, çatı ve çatı örtüsü, elektrik ve su tesisatları gibi tüm uygulamalar aynı profesyonel ekipçe gerçekleştirilmektedir.
- İşçilikleri minimize eden yenilikçi sistemle prefabrik yapı maliyetleri ile kazandırmaktadır.
- Üretim ve kurulumu günler içerisinde tamamlanan prefabrik yapı sistemi yüzde 70’e varan oranda hızlı tamamlanabilmektedir.
- Çok az yer kaplayan taşıyıcı direkler yapı güvenliğini üst düzeye yükseltirken iç mekanda geniş alan konforunu yaşatır.
- Güvenli ve uzun ömürlü sistemiyle prefabrik yapı modelleri diğer bina modellerine göre tercih edenleri en iyi avantajlarla buluşturur.
Prefabrik Yapıların Dezavantajları Nelerdir?
- Üç kat üzeri yapılar prefabrik yapı sistemiyle inşa edilemez.
- Her katta bina kot yüksekliği 3 metre ile sınırlıdır. Ancak yapısal çelik desteğiyle bu kot yüksekliği çözümlenebilmektedir.
- Prefabrik yapı üreticileri tercih edilirken uzman olan firmalar seçilmelidir. Yetkin olmayan prefabrik yapı firmaları kalite açısından dezavantajlı durum oluşturabilir.
Prefabrik Yapı Sektöründe İnovasyon ve Teknolojik Gelişmeler
Her sektörde olduğu gibi prefabrik yapı sektörü de kendini yenilemekte ve geliştirmektedir. Mevcut üretim sisteminin teknolojik makinelerle gerçekleştirilmesi prefabrik yapı sektöründe inovasyon süreçlerini kolaylaştırmakta ve hızlandırmaktadır.
Prefabrik yapı sektöründe inovasyon süreçleri yeni yapı modellerinin de gelişimine büyük katkı sağlamıştır. Tam deprem güvenliği ile öne çıkan çelik yapılar sektörde geliştirilmiş olup prefabrik yapı firmaları tarafından yaygın olarak üretilmeye başlanmıştır. Ar-Ge inovasyon süreçlerinde bunula da yetinilmemiş hafif çelik ile ağır çelik sistemin kullanıldığı hibrit çelik sistem prefabrik yapı üreticileri tarafından geliştirilmiştir.
Prefabrik yapı sektöründe bir önemli yenilik tasarım süreçlerinde yaşanmıştır. Özel yazılım programlar prefabrik yapı tasarımcıların hizmetine sunulmuştur. Özel yazılım kullanımının yaygınlaşması üretim teknolojilerinin de bunu desteklemesi ile çok daha hızlı olmuştur. Özel yazılım programda tasarımla birlikte yapı güvenliği statik hesaplamaları, elektrik ve su tesisatı gibi mekanik projelerin hazırlanması entegre sistemle mümkün olmuştur.
Teknolojik gelişimlerle klasik kaynaksız sistem geride bırakılarak prefabrik yapı sektöründe çelik sistemler teknolojik hatlarda işlenmeye başlanmıştır. Bu yenilikle kaynak sisteminden oluşabilecek yapı güvenliği riskleri tamamen geride bırakılarak çok daha güvenli prefabrik yapı projeleri gerçekleştirilmektedir.
Prefabrik Yapı Sistemleri Nerelerde Kullanılmaktadır?
Prefabrik yapı sistemi hemen hemen tüm bina ihtiyaçlarında kullanılmaktadır. Hızlı kuruluma sahip prefabrik yapılar şantiye yapı grubunda rakipsiz olarak tercih edilmektedir. Yaygın kullanım alanları arasında sosyal ve ekonomik konutlar öne çıkmaktadır.
Prefabrik Yapı Sisteminin Kullanıldığı Alanlar:
- Şantiye yapılarında; ofis, yatakhane, yemekhane, eğitim salonu, WC duş, çamaşırhane, laboratuvar gibi tüm yapı çözümlerinde prefabrik yapılar kullanılmaktadır.
- Sosyal ve ekonomik konut çözümlerinde.
- Eğitim ve okul binaları.
- Hastane ve sağlık tesis yapıları.
- Sosyal tesis binaları.
- Ticari ofis ve yönetim binaları.
- Güvenlik yapıları vb.
Prefabrik Yapıların Bakım ve Onarımı: Pratik İpuçları
Diğer yapı modellerinde olduğu gibi prefabrik yapılar da belirli sürelerde bakım ve onarım ihtiyacı duyar. Standart bakımları yapılan prefabrik binaların uzun ömrü çok daha uzun yıllara taşınabilmektedir. Periyodik bakımla birlikte prefabrik yapı garantisi uzun yıllar güvenli kullanıma yükseltilerek mutluluğa dönüştürülebilmektedir.
Prefabrik Yapıları Uzun Yıllar Kullanabilmek İçin Pratik Bakım İpuçları:
- Tüm yapı modellerinde olduğu gibi prefabrik yapıların iç ve dış boyası zamanla yıpranır. Yıpranmış boyaları tekrar zevkinize göre renklerde boyayabilirsiniz.
- Yağmur suyu dere olukları ağaç yaprakları gibi etkenlerle dolabilir. Bunları belirli aralıklarla temizlemeniz yağmur suyu akışını normale döndürecektir.
- Prefabrik binalar güvenli ve hareketli modele sahiptir. Bina işledikçe zamanla ince çatlaklar görülebilir. Oluşabilecek çatlakları silikonla gidererek kolayca boya rötuşu yapabilirsiniz.
- TV uydu anteni gibi aletleri yerleştirmek için prefabrik çatısını kullanmayınız. Bu işlem çatıya zarar verir veya su almasına yol açabilir.
- İç duvara TV ünitesi, tablo, korniş gibi malzemeleri montajlarken prefabrik yapı üretici firmadan bilgi alınız.
- Mevcut yapınıza ilaveler yapmak istediğinizde mutlaka üretici firmaya danışınız.
- Prefabrik yapıların kullanımına dikkat edilmesi ve standart bakımların yapılması durumunda uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz.
Prefabrik Yapılar İçin İdeal Zemin Hazırlığı
Prefabrik yapıların bina zemin ihtiyacı betonarme binalarda olduğu kadar çetrefilli değildir. Prefabrik yapılar hafriyat alınması, ağır temel kazımı ve temel atması gibi uygulamalara ihtiyaç duymaz. Prefabrik yapı kurulumu için bina özelliğine göre beton zemin hazırlanması yeterli olmak için.
Prefabrik yapı firmaları projeye uygun bina su basmanı beton planını size hazır olarak vermektedir. Tek yapmanız gereken prefabrik firmasının verdiği plana göre zemin betonunu hazırlatmanız.
Prefabrik Yapı Zemin Betonu Atılırken Bunlara Dikkat Edin:
- Üretici firmanın verdiği beton zemin projesini mutlaka ustanızla paylaşın.
- Prefabrik bina kot farkı olmayan düzgün bir zemine kurulum yapılır. Bu nedenle zeminde kot farkı oluşturacak pürüzleri beton atmadan önce mutlaka giderin.
- Prefabrik binanızın zemin betonunu mutlaka firmanın verdiği plan büyüklüğünde hazırlatın.
- Zemin beton sınıfı seviyesini ve kalınlığını firmanın istediği özelliklere uygun şekilde hazırlatın.
- Binanın sevkiyatı öncesi zeminin hazır hale gelmesi gerekmektedir. Bu açıdan zemin betonunun hazır ve tam kurumuş olduğunda firmadan sevkiyat talebinde bulun.
Prefabrik Yapılar: Deprem Direnci ve Güvenlik
Prefabrik yapılar deprem bölgesi özelliklerine göre projelendirilebilen yenilikçi sisteme sahiptir. Bu nedenle olası riskler proje aşamasındaki hesaplamalarla ortadan giderilebilmektedir. Prefabrik yapı üreticileri iklimlendirmede olduğu gibi Türkiye’yi deprem bölgelerine ayırmışlardır. Bilimsel veriler ışığında oluşturulan bu kategori ile binanın yapılacağı bölge deprem özelliklerine göre statik proje çizilmektedir.
Prefabrik yapıların deprem esnasındaki hareketleri de gözlemlenmiştir. Bu gözleme göre statik değerlen ayarlanmaktadır. Prefabrik yapı esnek özelliği ile deprem esnasında güvenli şekilde hareket eder. Yüksek katlı binalar olmadığından dikey yıkılma riskleri prefabrik yapılarda görülmez.
Teknoloji kullanımıyla üretilen prefabrik yapı bağlantılarında yapı güvenliği açısından risk oluşturabilecek kaynak kullanılmaz. Bunun yerine cıvata somunlu sistem tercih edilmiştir. Çelik taşıyıcı sistemler, çelik çatı makasları bu sistemle bağlantılanarak deprem güvenliği yükseltilmiş olur.